Posted on Leave a comment

Хранене и здраве на кучето – какво трябва да знаете?

Хранене и здраве на кучето – какво трябва да знаете?

Храненето на домашния любимец е една от най-отговорните и, на пръв поглед, една от най-трудните задачи – изпълнението й прилича на това при малките деца, а проблемите, които стопаните на кучета срещат, са горе-долу същите като при младите родители. Тук стои дилемата дали, ако питомецът не харесва дадена храна, но тя е полезна за него, трябва да намерим начин да я включим в менюто му въпреки протестите или да изберем по-лесния път – да се съобразим с вкуса, пренебрегвайки понякога баланса и добрите съставки.

Вкусно и полезно не са противоположни понятия.

Кучетата, подобно на хората, имат своите предпочитания към храната – дотолкова, че конспиративните теории за съставките в по-масовите марки стигат до крайности. Истината е, че това, което е максимално близо до естествената диета на животното в природата, със сигурност ще отговаря и на вкуса му, без необходимост от изкуствени добавки с цел привличане.

Кучето е хищник – това е отправната точка.

Orijen храната за кучета е създадена, изхожайки именно от природата на животното. Като хищник, в природата кучето би се хранило с максимално количество животински протеин и със сигурност не би избрало за естествената си диета зърнени белтъчини. Ето защо, подобно на други бозайници, и кучетата страдат от зърнените съставки в храните, нещо повече, в големи количества те нанасят непоправими вреди на организма, най-вече под формата на общо влошаване на здравето и развиване на хронични проблеми с различни органи и системи.

Orijen храната за кучета залага на месните протеини.

Протеинът от чисто месо – пиле, пуйка, дори риба – в количества до три пъти повече в сравнение с други брандове кучешка храна е основата на Orijen гранулите. Парченца плодове, зеленчуци и билки, също част от биологичната диета на кучето в природата, допълват състава. Изключени са високогликемичните компоненти, тъй като те са вредни за здравето на кучето.

Малките и големите породи имат различни нужди.

Orijen храната за кучета е съобразена и с това. Различните серии са предназначени за различни породи и възрасти, като това се отразява не само на състава и съотношението между компонентите, а и на формата и размера на гранулите, така, че животинчето да получи своето здравословно истинско гурме удоволствие.

Храненето на кучето в крайна сметка не е трудна задача – основната отправна точка са естествените нужди на животното. Изберете храна, максимално близка до тази, която то би предпочело в природата и на всяка цена избягвайте зърнените (и всякакви други високогликемични) и силно преработени съставки. Останалото – възраст, тип порода, за която е подходяща, друга информация – е изписано на опаковката. Запомнете това – преобладаващо животинските протеини от месо и риба са гаранция за здравето и дълголетието на кучето. Вече е лесно, нали?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *