fbpx

ZoolandBG.com

Безплатна доставка над 99 лв.

Храна за кастрирани кучета

храна за кастрирани кучета - изображение

Кастрирането на домашния любимец, независимо от пола и породата, е сред най-често препоръчваните от ветеринарите процедури. Вашето спокойствие и здравето на кучето са пряко свързани с извършването й, но след това начинът на живот се променя. Кастрираното куче има по-малко енергия и по-бавен метаболизъм. Това обаче не е проблем, стига да пригодите диетата и активността към новите изисквания на организма му. Най-важна е подходящата храна за кастрирани кучета. 

В следващите редове ще прочетете:

 

Така говорим не само за храна, а за комбинация от балансирана диета и подходящи активности, за да бъде кастрираното куче здраво и щастливо.

 

Какви са предимствата на кастрацията при кучетата?

Основната морална дилема “за” или “против” кастрацията на домашните кучета идва от усещането за противоестественост на процедурата. Наред с това, тя е окончателна по своя характер и, дори и да прецените на по-късен етап, че сте взели грешно решение за Вашето куче, няма връщане назад. Ветеринарите обаче са категорични – кастрирането има много предимства както за стопаните, така и за животните.

 

Разгонването може да задълбочи поведенческите проблеми. Прояви на агресия, “маркиране” у дома, признаци на хиперсексуалност при кучето – всичко това отшумява след кастрацията. Безрасъдното желание, особено при мъжките, да преследват противоположния пол, може да доведе до опити за бягство. По време на разходка е възможно да се случат дори фатални злополуки, ако кучето, например, излезе на пътя.

 

Кастрацията намалява риска от редица злокачествени заболявания на половата система. Кастрирани кучета по-рядко страдат от рак на матката, яйчниците и млечните жлези при женските и здравословни проблеми, произтичащи от колебания в нивата на тестостерона, при мъжките.

 

Препоръчителна диета за кастрирани кучета

Забавянето на метаболизма е най-сериозният проблем при кастрирани кучета. Скоростта при обмяната на веществата може да спадне с до ⅓ в зависимост от състоянието на конкретното животно. Опасността за здравето тук идва от факта, че апетитът не намалява. Затова след процедурата ветеринарят Ви ще Ви препоръча специална храна за кастрирани кучета.

 

Марката, която ще изберете за Вашето кастрирано куче, в повечето случаи е въпрос на лично предпочитание. Ключов тук е балансът на хранителни вещества. Основното правило е, че кастрираните кучета имат нужда от диета с по-ниско съдържание на мазнини и богата на протеини и фибри. Белтъчините в храната отговарят за изграждането силни и здрави мускули. Те, от своя страна, подпомагат изгарянето на калории дори и в покой. Фибрите в кучешката храна са важни за оптималната работа на храносмилателната система на домашния любимец. 

 

Как да запазите оптималното тегло на Вашето кастрирано куче?

Задачата за поддържане на оптималното тегло на кучето всъщност не е толкова трудна. Ветеринарят Ви е Вашият най-верен помощник тук. Той ще Ви даде конкретни препоръки за храна за кастрирани кучета и режим на хранене и физическа активност спрямо индивидуалните характеристики на животинката. Има обаче някои основни съвети, свързани с храната на кучето, валидни практически във всички ситуации:

 

Съставете програма за хранене

Режимът на хранене на кастрирани кучета е изключително важен. Възрастните индивиди (след навършване на 1 годинка) получават храна по 2 пъти дневно – сутрин и вечер. Часовете можете да подберете спрямо динамиката на Вашето ежедневие, но вземете тук предвид, че е добре те да се спазват, независимо дали е работен или почивен ден. Кучето ще си създаде навик да очаква храната си в определен час, на определено място, дори от определени съдове. Всяка промяна може да предизвика у него тревожност, която пък да доведе до влошаване на хранителните навици. 

 

Наблюдавайте кучето си – проследете за колко време изяжда то храната си. Изваждайте съдове за хранене не повече от няколко минути преди уречения час и след приключване ги приберете. Нека не остава храна на разположение извън времето за ядене. 

 

Препоръчително количество храна

Производителите на храна за кастрирани кучета и ветеринарите са наясно колко е важно поддържането на оптимален прием на калории за домашните любимци. Ето защо те разписват детайлни препоръки за хранене според породата, възрастта, метаболизма на всяко куче. На гърба на пакетите храна можете да откриете детайлни таблици за препоръчителни количества. Лекарят Ви ще коригира тази информация спрямо индивидуалните нужди на Вашето кастрирано куче.

 

Тъй като е много важно да се спазват препоръките за количеството храна, осигурете си надежден уред за измерване. Можете да използвате кухненска везна, тъй като мерителните купички не са съвсем надеждни в този случай. Много е важно да проследявате и колко калории приема кучето под формата на лакомства и награди. Ако не сте сигурни какво е безопасното количество, попитайте ветеринаря. Избягвайте да споделяте собствената си храна с Вашето кастрирано куче – тя не е полезна за него.

 

Редовни разходки и физическа активност за кастрирани кучета

Здравето на кастрираните кучета е пряко свързано не само с балансираната храна, но и с физическата активност. Редовните разходки, съчетани с различни упражнения като тичане, гонене на топка или пръчка, забавление на специалните площадки за кучета, са много важни за кастрирания питомец. 

 

Различните видове физическа активност тренират различни мускулни групи. Така теглото остава здравословно, тялото на кучето се развива хармонично, а мускулите продължават да работят по изгарянето на калории, дори и тялото да е в покой. 

 

Благосъстоянието на кастрираните кучета силно зависи от приема на подходяща за тях храна. Всички препоръки в този материал са ориентировъчни, базови. Оптималните комбинации от хранителни вещества, количества и брой порции ще Ви бъдат разяснени от Вашия ветеринар. Най-важното е да опознаете своето куче, да го наблюдавате, докато се наслаждавате на времето заедно, и да реагирате бързо, ако забележите нещо притеснително. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са отбелязани с *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Сравнение
Количказатвори