Posted on Leave a comment

Котешките тоалетни – колко на брой и какви да бъдат?

Котешка тоалетна

Котешката тоалетна е един от първите въпроси, който трябва да бъде разрешен, когато мъркащият питомец идва у дома. Ако котето е малко, а собствениците нямат опит, може да отнеме време, докато открият правилните съд, място и подложка. Ако пък към домакинството се присъединява следващ домашен любимец, често е трудно всяка от котките да свикне със своето място за облекчаване.

Колко котешки тоалетни са необходими?

Сред собствениците на котки се разпространява информацията, че тоалетните у дома трябва да са с една повече от броя не животните. Причината е, че мъркащите питомци са изключително придирчиви към чистотата на тоалетната, а, когато съдовете са повече, винаги ще имат чист на разположение.

Закритата котешка тоалетна по-добър вариант ли е?Предимст

вата на закритата котешка тоалетна са безспорни – по-малко неприятни гледки и миризми, по-малко разпиляна подложка извън съда, повече уединение за котето. Ако обаче домашният любимец е бебе, в началото може да се притеснява да влезе в затвореното пространство. Затова, можете да махнете капака на съда и след няколко седмици, когато котето свикне с използването на тоалетната и режима у дома като цяло, да опитате да го поставите и да следите реакциите му.

Животинките трудно привикват към промени

Ако решите да промените типа на използваната подложка или да преминете от открита към закрита котешка тоалетна, мъркащият питомец ще има нужда от време да се адаптира. Това може да е свързано и с известно количество “бели” извън тоалетната, тъй като, веднъж свикнали, котките не обичат да променят навиците си.
Изобщо, стресът или навлизането в територията не действат добре на котките – не само промяната на подложката или съда, а и вземането на още един домашен любимец у дома може да се окаже причина за недоволство. Всяко животинче трябва да има своя отделна тоалетна, но често, особено в началото, новият питомец упорито използва тази на по-отдавнашния с цел да маркира територия, което води до допълнително напрежение. С времето обаче това обикновено отминава, особено ако поставите достатъчно чисти тоалетни на различни места у дома.

Отглеждането на коте е изключително удоволствие. Особеността, че то трябва да разполага с място за задоволяване на физиологичните си потребности понякога е бариера за потенциалните собственици заради опасенията дали мъркащият любимец ще се научи да ползва обособената тоалетна, дали миризмата няма да е прекалено силна или дори отблъскваща за гостите и членовете на домакинството. Факт е, че котешката тоалетна е деликатен въпрос, който може да отнеме време и няколко опита, докато бъде разрешен – обичта и радостта, които котката ще Ви даде обаче определено си заслужават усилията.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *