fbpx

ZoolandBG.com

Безплатна доставка над 99 лв.

Опасна ли е кастрацията за котката Ви?

Кастрирана котка

Въпреки се според ветеринарите процедурата, както при мъжките, така и при женските котки, е силно препоръчителна, много собственици на мъркащи любимци се тревожат как ще я понесе животинката. Притеснението е по-силно, ако това е първото коте, за което се грижите, или пък ако преди това сте имали само котараци, а сега предстои да стерилизирате женска.

Кастрацията е рутинна операция.

Всеки добър ветеринар може да я извърши, без това да доведе до каквито и да е рискове за здравето на котката, независимо мъжка или женска е тя. За да сте сигурни в това, че оставяте животинката си в правилните ръце, проучете предварително ветеринаря така, както бихте го направили за собствения си лекар. Имайте предвид, че този човек се превръща в личен лекар на Вашето животно, ето защо е добре да попитате познати за препоръка и да прочетете отзиви онлайн за избраната клиника. Така със сигурност кастрацията ще мине по план и котето много бързо ще се върне към нормалното си ежедневие.

Котката изпитва ли болка?

И при мъжките, и при женските котки процедурата се извършва под упойка. След приключването й, животинката получава болкоуспокояващо. Все пак обаче, и при двата пола това е операция, от която със сигурност има определен дискомфорт. Когато се върнете от клиниката, възможно е котето да е умърлушено в рамките на ден-два заради упойката и другите лекарства, които са му дали в клиниката. Може и да даде слаби признаци на болка, за което Вашият ветеринар ще Ви подготви, като Ви даде необходимите медикаменти и Ви обясни как да ги използвате.
Обикновено котараците са жизнени още на следващия ден, а при женските отнема два-три дни, докато се върнат към нормалния си режим.

Как се променят нуждите на котката след процедурата?

След кастрация котката има нужда от около 50% по-малко енергия, отколкото преди процедурата. Повечето животни стават по-спокойни, дори лениви – така излиза на преден план опасността от рязко покачване на теглото. Ето защо вече ще трябва да използвате специална храна.

Много добър вариант е серията на Роял Канин за кастрирани котки Royal Canin sterilized – гранулите съдържат всички необходими хранителни вещества, които да Ви помогнат да поддържате оптималното тегло на мъркащия любимец. Често в самото начало стопаните не могат да се ориентират как да хранят стерилизирания си питомец – притесняват се дали не дават твърде много или твърде малко, тъй като котките обикновено мяукат за храна, дори и да са хапнали вкусно току-що. На гърба на пакета на Роял Канин за кастрирани котки има специална таблица, която показва какъв грамаж да давате на едно ядене в зависимост от възрастта, това дали пухкавият питомец е с нормално или наднормено тегло и дали давате само суха храна или смесвате с паучове и консерви. Това ще Ви помогне да се ориентирате и бързо да придобиете увереност по отношение на новите навици на домашния любимец.

Кастрацията не е опасна за котката Ви, стига да бъде направена от добър ветеринар. Лекарят е ключова фигура, която не само извършва процедурата, но и Ви помага, на Вас и на мъркащия питомец, да свикнете лесно с новите нужди на животното след операцията.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са отбелязани с *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Сравнение
Количказатвори