fbpx

ZoolandBG.com

Безплатна доставка над 99 лв.

Смяна на подложката в котешка тоалетна – как да я направите?

Легло за радиатор Ferplast CAT HAMMOCK

Фактът, че мъркащите питомци нямат нужда от разходка, а използват котешка тоалетна у дома ги прави предпочитани спътници за много хора. Малко търпение е необходимо, докато малкото коте се приучи, но животинките свикват относително бързо къде да задоволяват физиологичните си нужди. Възможността да заложите на закрита котешка тоалетна, която елиминира миризмите и спестява неприятните гледки на семейството и гостите пък е още един бонус тук. Ако обаче поради някаква причина решите, че искат да смените подложката, с която животинката вече е привикнала, може да се изправите пред сериозен проблем. 

Съдържание на статията:

Защо се налага смяната на подложката?

В случая “налага се” е по-скоро условно казано. В самото начало някои малки котета категорично отказват да използват, например, бентонит. Някои по-едри гранули от пясъка може да дразнят деликатните лапички. Възможно е животинката да не харесва миризмата, особено ако сте избрали ароматизирана подложка с цел да прикриете неприятната миризма. Други пък категорично отказват да използват силиконова подложка. До голяма степен това зависи от характера и възприятията на самото коте, така че ще трябва да бъдете търпеливи и да експериментирате, докато не откриете какво предпочита Вашето. 

Редица собственици намират пясъка за твърде неприятен за почистване от повърхностите у дома. Разпиляването обаче не означава задължително нужда от смяна на подложката – можете да заложите на закрита котешка тоалетна, от която е много по-трудно да бъдат изхвърляни частици. Разбира се, такива винаги има, но количеството е много по-ограничено. 

Третата причина да предпочетат да променят подложката в котешката тоалетна са екологичните разбирания на собствениците. В последните години все по-популярна става соевата котешка тоалетна, която е биоразградим продукт и може да се изхвърля без проблеми в канализацията. В стремежа си да намалят генерирането на отпадъци, много хора се опитват да приучат своите мъркащи любимци към нея. 

Подгответе се за ново изграждане на хигиенни навици

Котките са животни на навика. Те предпочитат едни и същи места у дома, не харесват играчките, катерушките или тоалетните им дори да бъдат местени из жилището. Ето защо, когато става дума за смяна на подложката по усмотрение на собственика, а не защото котето не може да свикне с първоначалния избор, можете да очаквате негодувание. 

Ако използвате закрита котешка тоалетна и не я проверявате ежедневно, с новата подложка може да се окаже, че пропускате да разберете дали котката има нещо против промяната. Още повече, че природата на мъркащите питомци, известни като своенравни и нерядко дори отмъстителни, може да ги накара да вършат физиологичните си нужди на невероятни, скрити от погледа места. Когато лошата миризма Ви подскаже кои са те, обикновено е прекалено късно. Не една мебел, дреха или чифт обувки са се превърнали по този начин в котешки жертви.

Как да ограничите неприятните последствия?

Всичко зависи от характера и възрастта на котето. Затова, най-напред поговорете с Вашия ветеринар. Той ще Ви подскаже как да процедирате. 

За начало, създайте си навика да проверявате всеки ден закритата котешка тоалетна или за известно време махнете капака и наблюдавайте реакцията на животинката към новата подложка.

На пазара се предлагат и различни спрейове за привличане на котки към определени места или за отблъскването им от такива. Помолете ветеринаря или специалистите в зоомагазина за съвет кой такъв продукт да изберете в случай, че имате нужда. Имайте предвид обаче, че не при всички котки те действат. 

Ако здравето на семейството Ви или това на котето не го изисква, най-добре е да не сменяте предпочитаната от Вашия мъркащ питомец подложка за котешка тоалетна, особено ако животинката е в напреднала възраст. Когато причините да искате такава промяна са в миризмата или разпиляването, по-добре изберете закрита котешка тоалетна. Във всички останали случаи, не Ви остава друго, освен да се въоръжите с търпение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са отбелязани с *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Сравнение
Количказатвори