fbpx

ZoolandBG.com

Безплатна доставка над 99 лв.

Обезпаразитяването на домашния любимец е ключово за здравето му

Обезпаразитяването на домашния любимец е ключово за здравето му

Вътрешните и външните паразити при кучетата и котките могат да навредят значителн на животинчето, а нерядко и на неговите собственици. Така редовното обезпаразитяване се превръща в основна част от грижата за домашния любимец. Особено за хората, които за първи път имат куче или коте или отглеждат малка животинка, тук възникват множество въпроси.

Котките се обезпаразитяват по-рядко от кучетата.

Логиката тук е, че котките обикновено живеят само в апартамент, без досег с външната среда или контакт с други животни, освен тези на същите собственици. Ето защо обезпаразитяването на котето може да се случва 3-4 пъти годишно, ако няма показания за по-често прилагане на препарати.

При кучетата ежемесечното обезпаразитяване е много важно, особено през пролетта, когато е активният сезон на кърлежите и бълхите – преносители на сериозни, опасни заболявания.
Ако у дома имате куче и котка, обезпаразитявайте и двете животни ежемесечно, по едно и също време.

На пазара се предлагат много и различни препарати за обезпаразитяване.

Има такива, които се борят само с вътрешни или външни паразити и други, комбинирани варианти. Можете да избирате между пудри, таблетки, гелове, каишки, противопаразитни сапуни и шампоани.

Възрастта, за която са предназначени различните препарати за обезпаразитяване, също е различна. Особено внимателни трябва да бъдете, когато става дума за животинче-бебе или за по-дребна порода куче.

Изборът на препарат, въпреки всичко, не е много труден – възрастта и породата на животното обикновено стесняват кръга от възможности значително. Едновременно с това, тъй като обезпаразитяването трябва да се случва регулярно, лесно ще разберете коя опция работи най-добре при Вашето животно – тук става дума за оптималния избор, съчетаващ ефективност и удобство при използването. При котките например, даването на таблетка, както и изкъпването, са трудни процедури. Ето защо за домашните мъркащи любимци най-добрият и най-лесно понасяният от тях вариант е гелчето, което се накапва по козинката на врата и се справя както с външното, така и с вътрешното обезпаразитяване.

Кога да започнем с обезпаразитяването?

Ветеринарите препоръчват това да се случи около първия месец на животинчето. След това те определят схемата според неговото индивидуално състояние. При осиновяване на улично животинче, което се превръща във все по-честа практика у нас, в първите месеци се правят 3-4 интензивни, контролирани вътрешни и външни обезпаразитявания, обикновен във ветеринарния кабинет. Ако пък кученцето или котенцето има доказани паразити, специалистите преценяват кой препарат и през колко време да приложат.

Може ли обезпаразитено и необезпаразитено животно да са в контакт?

Най-добре е това да не се случва, особено ако новото животинче не е преминало основен преглед от ветеринар. Именно опасността между различните животни да се предават паразити в един непрекъснат цикъл е и причината да съветваме собствениците да обезпаразитяват всичките си домашни любимци едновременно.

Във ветеринарния кабинет или зоомагазина ще Ви дадат компетентен съвет кой препарат за обезпаразитяване е най-подходящ за Вашия случай. Не се колебайте да попитате!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са отбелязани с *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Сравнение
Количказатвори