fbpx

ZoolandBG.com

Безплатна доставка над 99 лв.

“За“ и “Против“ закритата котешка тоалетна

Закрита котешка тоалетна

Някои собственици на котки предпочитат единия, други – втория вариант. Между тях, понякога не на шега, се заформят спорове, а ветеринарите не изказват професионално мнение по въпроса. Най-често става дума за предпочитание на стопаните, съобразено с усещанията им за комфорт, с пространството, в което се гледа котето и дори с представата за стил.

Кои са най-силните аргументи “За” затворената тоалетна?

Закритата котешка тоалетна е несъмнено по-добрият избор от естетическа гледна точка. Нищо – нито подложката, нито екскрементите – не се вижда, а това е особено важно, ако често посрещате гости и гледате котето в малко пространство.

Котката получава своето уединение. Всъщност не знаем дали за мъркащите питомци това изобщо е от значение, но, съдейки от социално приемливия човешки срам, свързан с физиологичните потребности, често заключаваме, че и животните изпитват същите чувства.

Миризмата намалява значително. Пластмасата на закритата котешка тоалетна я изолира, а все по-често срещани са моделите, при които се поставя и допълнителен филтър.
Почистването на жилището е значително по-лесно, тъй като подложката не се изхвърля навън, когато котето “заравя” след себе си – това е много сериозен и често цитиран довод “за”.

Защо някои хора са “Против”?

Първият и най-сериозен аргумент тук е възможността за забравите да почистите закритата котешка тоалетна. Не виждате и не помирисвате какво се случва в нея – това обаче не важи за котето. Добре известно е, че котките са изключително чисти и придирчиви, особено по отношение на тоалетната си, животинки. Така, ако не я почиствате редовно, домашният любимец може да реши напук да извърши другаде физиологичните си нужди. А това е свързано с допълнителен дискомфорт и за Вас, и за него.

Занимавайки се по-рядко с котешката тоалетна, може да пропуснете първите признаци на паразити или заболяване. Кръвта в урината или изпражненията, по-рядкото от обикновено ползване на тоалетната, промяна в цвета или консистенцията на екскрементите – всичко това е по-лесно забележимо при отворен съд. Късното разкриване на тези признаци пък може да се окаже дори фатално за котето.

На последно място, изобщо не е сигурно дали тясното пространство на закритата котешка тоалетна е комфортно за мъркащите любимци, или те я използват просто защото няма друга възможност.

И котките, и собствениците имат своите предпочитания, дори за детайли като този дали тоалетната да е закрита или открита. Нещо повече – често животните биват приучавани да използват и човешката тоалетна, доскоро само от хигиенни, а в наши дни и от екологични съображения. Мненията се различават значително, аргументите “За” и “Против” всеки от вариантите са достатъчно силни – затова в Зооленд предлагаме варианти за всеки вкус.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са отбелязани с *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Сравнение
Количказатвори