Posted on Leave a comment

Изборът на котешка тоалетна – какво трябва да вземем предвид?

Котешката тоалетна е едно от първите неща, за които трябва да помислим, когато вземаме котка у дома. На пазара се предлага разнообразие от видове, всеки със своите предимства и недостатъци както от гледна точка на собственика, така и от тази на питомеца. А не бива да забравяме и влиянието над околната среда, което могат да окажат някои от съставките на “пясъка”.
Кои са най-често срещаните видове котешка тоалетна и защо да предпочетем един или друг вид – отговорът на този въпрос ще се опитаме да дадем в следващите редове.

Бентонитът е най-често използваният вид котешка тоалетна.

Именно от неговата форма – на по-ситен или по-едър пясък – идва и нарицателното за котешка тоалетна. От гледна точка на цената, бентонитът е най-приемлив за стопаните. Тук има няколко разновидности:

  • ароматизиран или не – по-добре е да предпочетете неароматизирания вариант. Използваните аромати не са вредни за домашния любимец, но практиката показва, че те не неутрализират миризмата на урината и екскрементите, а напротив, наслагват се върху нея, така че за по-чувствителните стопани има опасност дори да се получи по-неприятно усещане.
  • слепващ или неслепващ пясък – при слепващия има допълнителни агенти, които спомагат за образуването на бучки, когато котето уринира. Така и почистването на тоалетната е по-лесно, но е задължително да се случва всеки ден. Неслепващият пясък пък позволява по-рядко почистване.

Като основен недостатък на бентонита може да се посочи прахта, която оставя той. Когато котето рови в тоалетната си след уриниране или изхождане, фините прашинки летят във въздуха и се отлагат върху практически всяка повърхност в стаята.

Силиконовата тоалетна е следващият по честота на употребата вариант.

Тя представлява силиконови топчета, по-малки или по-големи. Цената й е по-висока от тази на бентонита, а понякога се оказва по-трудно за домашния любимец да свикне с нея. От гледна точка на почистването обаче, тук това се случва значително по-лесно.

Нито бентонитът, нито силиконовата тоалетна обаче са екологично чисти решения. Те са и неподходящи за изхвърляне в канализацията, което създава допълнителни проблеми при почистването и изхвърлянето на мръсния пясък/силикон.

Соевата котешка тоалетна е естествен, щадящ околната среда вариант, който обаче тепърва ще се утвърждава на българския пазар.

Тя се произвежда от отпадъчни продукти от хранително-вкусовата промишленост, а свойствата й да абсорбира добре неприятната миризма я правят все по-предпочитан вариант на Запад. Освен това, соевата котешка тоалетна е напълно биоразградима, което я прави подходяща дори за изхвърляне в тоалетната чиния. Допълнителен бонус от гледна точка на домашния любимец е текстурата й – по-мека и приятна в сравнение със синтетичните варианти. Не се налага и да се тревожите, ако котето случайно погълне парченца.

Бонус съвет: поръчайте Вашата котешка тоалетна онлайн.

Пакетите с котешка тоалетна са обикновено тежки и обемни, а собствениците на котки обикновено предпочитаме да вземем по-голямо количество. Това прави доставката до дома незаменимо удобство!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *