Posted on Leave a comment

Представете вашето куче на вашето бебе!

Очакването на нов член в семейството е огромна промяна за всяко семейство. С толкова много неща в домакинството много от нас лесно пренебрегват нашите четириноги и как те ще се приспособят към бебето! Кучетата са доста чувствителни животни и по време на бременността ви те усещат, че нещо се случва. Някои кучета ще се адаптират сравнително бързо, докато за други това може да е по-голямо предизвикателство. Затова подготовката на четириногите членове за промяната трябва да започне възможно най-рано.

1. Подготовка на вашия дом

Започнете, като показвате на кучето си всички нови покупки за бебето. Като започнете от големите предмети като креватче и детски колички и стигнете до играчки и дрехи. Не трябва да позволявате на кучето си да хапе и да си играе с тях. Ако иска да открадне играчките на бебето и да ги замени с неговите играчи трябва да разбере че има играчки за кучета!

Ако кучето ви спи на вашето легло или във вашата стая и не иска да спи в неговото си легло ще трябва да използвате времето през което сте бременна за да промените този навик.

Започнете с помощта на удобна постелка или леглокато го поставите в подножието на вашето легло. Наградете го с лакомства или любимата играчка, когато то се намира там. Продължете с наградите когато кучете се задържи за дълго в леглото.

Бавно преместете леглото по-далеч от вашето легло докато то е в него като отново използвате награди. Така постепенно ще трябва да изнесете леглото от вашата стая като не оставате съмнение в него, че го обичате и че се грижите за него. Вашето куче ви обича много, така че да се прекъсне този навик може да отнеме известно време!

2. Промяна на ежедневието

Може да бъде трудно да се подготви кучето за нова дневна програма, особено когато новородено е толкова непредсказуемо. Добра идея е да се опитаме да отучим кучето си от добре познатите му рутинни навици. Започваме да учим кучето си да прекарва повече време със себе си и да се адаптира към обичайния режим на човека разходки,време за хранене,време за игра. Вие определено не искате да пропуснете хранене (защото това ще доведе до изнервяне и стрес за кучето), особено ако кучето е свикнало често да получава храна. Ако започнете да храните кучето, с автоматична хранилка с таймер за по-чести но малки дажби, това ще доведе до намаляване на стреса с ново допълване на храна.

Физическите упражнения са много важни за нашите любимци, често ние използваме играта с топка или други предмети с цел изморяване на нашия любимец за да е по-възпитан и тих във вкъщи. В някои случаи може да се наложи да използвате човек, който разхожда кучета или се грижи за тях почасово особено през първите няколко седмици от раждането на бебето.

Привикнете кучето си към бебешки шум, като го запознаете с различните звуци, които ще чуе, включително и шумни бебешки играчки. 

3. Бебе в дома

Въпреки нашите сънища, молитви и желания в 3 часа сутринта бебето ще бъде доста шумно, а в действителност такива шумове и свързаните с тях действия могат да се окажат доста притеснителни за вашето куче. Колкото повече кучето ви е изложено на звуци и смущения, толкова стреса ще е по-голям и кучето ще е по-нетърпеливо. Чудесен начин да ангажирате кучето си в този период е да използвате различни стимули.

Можете да направите това с играчка пъзел , играчка за дъвчене или дълготрайно занимание .

4. Бебе и Куче – запознаване

Добър начин е да разрешите на кучето си да мирише дрехи или одеяло на бебето преди запознаването за да свикне с аромат на вашето бебе. За първата среща е желателно кучето да е на каишка. Ако някои от тях е прекалено развълнуван изчакайте, докато се успокоят преди да ги срещнете. Ако кучето ви действа спокойно, най-добре да седне близо до креватчето и бавно да го доближава, така че да осети мириса на вашето бебе.

Ако всичко върви добре трябва да наградите кучето си с внимание или лакомство , така че да направи положителна асоциация.

Всички промени трябва да се направят бавно и никога не оставяйте бебето и куче без надзор.

Има много полезни съвети в интернет, като „Как да запознаете кучето с вашето бебе“, „Бебе и куче“. Започнете планирането рано за да се гарантира щастлив дом за всички членове на семейството ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *