Posted on Leave a comment

Как да подберем подходящият за хранене на котката начин?

Котките са предпочитани домашни любимци за много хора, тъй като са непретенциозни и самостоятелни животни. Разбира се, в грижата за тях също има специфики – една от тях е свързана с отговора на въпроса Как и с какво да се храни котето, за да бъде здраво и енергично?

Различни нутриенти са необходими за различните по възраст котки.

Котенцата започват да се хранят самостоятелно около четвъртата си седмица. До навършването на една година е добре да получават храна по 3 пъти на ден – суха, пастет, пауч или комбинация от тях – най-добре е тя да бъде специална такава за малки и подрастващи котки.

Между първата и седмата си година пухкавите любимци могат да се хранят по два начина : при изграден режим 2 пъти в денонощието или “свободно” . Количеството храна и необходимите нутриенти зависят от това колко активно е животното, от спецификите на метаболизма му и размера на породата. 

След седмата си година котките преминават в “златната” си възраст. Активността им намалява, ето защо е добра идея да се намали и калорийният прием. Към храната обаче е необходимо да се добавят и витамини, които да отговарят на нуждите на котето в зряла възраст и да го запазят здраво за максимално дълго време, въпреки промените, които неминуемо се случват в тялото.

Какви други фактори е важно да се вземат предвид при избора на храна?

Храненето зависи не само от възрастта, а и от това дали котката е кастрирана, какъв тип е козината й (включително има ли такава въобще), има ли някакви специфични проблеми. 

Тъй като стопаните обикновено се затрудняват да проследят всичко това едновременно, особено ако имат котка от скоро, производителите на храни са се погрижили за тяхното удобство. Всеки от тях разработва специални серии, които да отговарят на различни потребности. Royal canin за котки например има разновидности за малки котенца, за такива с дълга козина, за кастрирани и възрастни животни, както и за такива с проблеми със стомаха или уринарния тракт. Разнообразието както на сухи храни, така и на консервирани такива е много голямо. 

Храненето при стриктен режим е за предпочитане пред “свободното” такова.

Най-добре е котките над 1 година да се хранят по два пъти на ден, с около 12 часа прозорец между храненията. Твърде дългото време без храна може да доведе до стомашни проблеми при домашния любимеца, а повече блюда през деня – до наднормено тегло и други свързани с това здравословни несгоди. 

Факт е, че за стопаните е много по-удобно да оставят храна и котката сама да реши кога и колко да изяде – някои животни обаче нямат добре развито усещане за ситост, така че този подход води до редица проблеми. 

Да, много често котките мяукат за храна между определените часове или, веднъж свикнали на определен режим, не са съгласни той да бъде нарушаван дори при дълга ваканция. 

В крайна сметка обаче, домашният любимец е практически още един член на семейството. За тези дребни “неудобства” котката ще се отблагодари, като остане дълго време здрава и енергична. 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *